ΕΛ / ΕΝ

Τοπόσημα Δήμου Καλλιθέας

Η Καλλιθέα είναι πολυπληθές προάστιο των Αθηνών και δήμος του Νότιου Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής. Διαθέτει μόνιμο πληθυσμό 100.641 κατοίκους και έχει πυκνότητα πληθυσμού 21.192 κατοίκους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, αποτελώντας έτσι τον πιο πυκνοκατοικημένο δήμο της Ελλάδας. Ο οικιστικός πυρήνας της Καλλιθέας είναι η πλατεία Δαβάκη, που βρίσκεται περίπου 3 χιλιόμετρα νότια του κέντρου της Αθήνας.


Τοπόσημα Δήμου Καλλιθέας

Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, Στεγάζεται μέσα στο κέντρο πολιτισμού ΚΠΙΣΝ

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος ιδρύθηκε από τον Ιωάννη Καποδίστρια το 1829, βαδίζοντας παράλληλα με την ιστορία του κράτους και  αποτελεί μέχρι σήμερα “βωμό” τεκμηρίων της επιστήμης και του πολιτισμού που δημιουργούνται στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό και  σχετίζονται με τον ελληνισμό (μέχρι σήμερα υπάρχουν 2.000.000 τεκμήρια). Από το 2017 στεγάζεται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος  Νιάρχος σε ένα γυάλινο κτίριο 23.000τμ. που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Ρένζο Πιάνο, εκτείνεται σε 4 επίπεδα και περιλαμβάνει εκτός από τους χώρους των βιβλίων κατάλληλα διαμορφωμένα θησαυροφυλάκια και εξοπλισμένα εργαστήρια για τη συντήρηση, ψηφιοποίηση  και διαφύλαξη του πλούτου που φιλοξενεί (χειρόγραφα, συλλογές, παλαίτυπα).Εθνική Λυρική Σκηνή, Στεγάζεται μέσα στο κέντρο πολιτισμού ΚΠΙΣΝ

Η Εθνική Λυρική Σκηνή ιδρύθηκε το 1939. Στεγαζόταν στο θέατρο Ολύμπια στην οδό Ακαδημίας, αλλά από το 2017 στεγάζεται στο Κέντρο  Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος σε κτίριο που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Ρένζο Πιάνο. Το κτίριο διαθέτει μια κεκλιμένη οροφή με  γρασίδι. Οι επισκέπτες έχουν πρόσβαση σε ένα δωμάτιο με γυάλινους τοίχους και θέα 360 μοίρες στην πόλη και στην ακτή. Ως χώρος πολιτισμού (λυρικό  θέατρο) με κύρια αποστολή να προσφέρει σε Έλληνες και ξένους θεατές παραγωγές υψηλής ποιότητας, υπόκειται στο Υπουργείο Πολιτισμού  και παρουσιάζει έργα όπερας, μπαλέτου και μουσικού θεάτρου, αλλά και οπερέτες, όπερες για παιδιά, ρεσιτάλ, κ.ά. Στα τέλη του Νοεμβρίου  τέθηκε σε εφαρμογή το νέο εγχείρημα της ΕΛΣ, GNO TV (διαδικτυακή τηλεόραση) με αποκλειστικές παραγωγές.

Μακρά Τείχη, Θεσσαλονίκης 274, Καλλιθέα 177 78

Τα Μακρά Τείχη χτίστηκαν μεταξύ του 461 π.Χ - 455 π.Χ. Ήταν ένα οχυρωματικό έργο το οποίο αφενός προστάτευε την πόλη των Αθηνών και  αφετέρου ένωνε την Αρχαία Αθήνα με το λιμάνι του Πειραιά. Αποτελούνταν από δύο παράλληλα τείχη, το Βόρειο και το Νότιο Τείχος τα  οποία στον Πειραιά περιέκλειαν τον οικισμό και τα τρία λιμάνια. Το μήκος των Μακρών Τειχών ήταν περίπου 6 χλμ. και η απόσταση μεταξύ  των παράλληλων σκελών 185 μ. περίπου. Σε αυτόν τον ενδιάμεσο χώρο που χρησίμευε ως δρόμος για τη διακίνηση ανθρώπων και  εμπορευμάτων τόσο σε καιρό ειρήνης όσο και σε καιρό πολέμου, υπήρχαν σπίτια και εργαστήρια. Πύργοι ως μέρος της οχύρωσης χτίζονταν  προς την εξωτερική μεριά. Το μεγαλύτερο μέρος των τειχών είναι θαμμένο κάτω από τη σύγχρονη πόλη. Το κομμάτι των τειχών που  αποκαλύφθηκε στην περιοχή της Καλλιθέας βρίσκεται δίπλα στις γραμμές του τρένου, μεταξύ των σταθμών της Καλλιθέας και του  Μοσχάτου.

Αθλητικό Ολυμπιακό Κέντρο Beach Volley Φαλήρου, Λεωφ. Ποσειδώνος 17675, Καλλιθέα

Το Ολυμπιακό Κέντρο beach Volley βρίσκεται στο Ολυμπιακό Συγκρότημα Φαλήρου και αποτελεί την αθλητική εγκατάσταση του  αθλήματος Μπιτς Βόλεϊ. Χρησιμοποιήθηκε κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 2004, με χωρητικότητα 9.600  θεατών. Από το 2014 η εγκατάσταση δεν χρησιμοποιείται.  

Μαρίνα Δέλτα Φαλήρου/Καλλιθέας, Λεωφ. Ποσειδώνος 20 17674, Καλλιθέα

Μαρίνα στο Δέλτα Φαλήρου/Καλλιθέας, η οποία εκτός του ότι χρησιμοποιείται από ιστιοπλοϊκά ή μηχανοκίνητα σκάφη αναψυχής,  αποτελεί και χώρο αναψυχής και άσκησης.

Φουγάρο Ιζόλα, Καλλιθέα 176 75

Η καμινάδα του παλιού εργοστασίου της «Ιζόλα» βρίσκεται σήμερα μέσα στο πάρκο που έφτιαξε ο δήμος Καλλιθέας και αποτελεί το  μοναδικό κομμάτι που έχει μείνει στον χρόνο από το ιστορικό εργοστάσιο «Ιζόλα». Το εργοστάσιο ιδρύθηκε το 1930 από τον Παναγιώτη Γ. Δράκο, δραστηριοποιήθηκε αρχικά στον τομέα κατασκευής σωλήνων και αποτέλεσε για τη χώρα, για πάνω από 50 χρόνια, μια από τις  μεγαλύτερες βιομηχανίες με περισσότερους από 2.500 εργαζόμενους και παραγωγή 800.000 συσκευών ετησίως. Κατά τη διάρκεια του  παγκοσμίου πολέμου το εργοστάσιο επιτάχτηκε από τους Γερμανούς για τις πολεμικές ανάγκες της αεροπορίας αρχικά, ενώ αργότερα το  χρησιμοποίησαν ως συνεργείο αυτοκινήτων (1941-44). Ακολούθησε η επίταξη από τους Αγγλους το 1945-46, ώσπου να επανέλθει η ΙΖΟΛΑ  σε προπολεμικούς ρυθμούς το 1949 με στροφή στον κλάδο των ηλεκτρικών οικιακών συσκευών,με μετοχικό κεφάλαιο 330.000 δολλάρια  και δανειοδότηση 660.000 δολαρίων από το σχέδιο Μάρσαλ. Το 1951 δημιουργήθηκε στο εργοστάσιο αυτό η πρώτη ηλεκτρική κουζίνα και  ο πρώτος θερμοσίφωνας, ενώ το 1952 κατασκευάστηκε το πρώτο ελληνικό ψυγείο. Πρωτοποριακή ήταν και η σχέση των εργαζομένων  στην εταιρεία οι οποίοι είχαν συνδικαλισμό, εκπροσωπούνταν στην διοίκηση και είχαν μερίδιο στα κέρδη. Το εργοστάσιο έκλεισε το 1991  αφού πρώτα απαξιώθηκε, συγχωνεύτηκε με την Eskimo και κρατικοποιήθηκε.

Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αλ. Πάντου 14, Καλλιθέα 176 71

Το Πάντειο Πανεπιστήμιο έχει έδρα την Αθήνα και αποτελεί σχολή Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Ιδρύθηκε το 1930 και ξεκίνησε την  λειτουργία του στις 18 Νοεμβρίου 1930 και είναι η πρώτη σχολή πολιτικών επιστημών στην Ελλάδα. Ιδρυτές του Πανεπιστημίου υπήρξαν ο  Γεώργιος Φραγκούδης και ο Αλέξανδρος Πάντου. Το εγχείρημα για τη δημιουργία σχολής Πολιτικών Επιστημών ξεκίνησε το 1924, με την  ανέγερση του κτιρίου της Σχολής στην Καλλιθέα το 1927 και ολοκληρώθηκε το 1930, όταν ο τότε πρωθυπουργός, Ελευθέριος Βενιζέλος, ως  εκτελεστής της διαθήκης του Πάντου πραγματοποίησε την επιθυμία του και ενέκρινε το κληροδότημά του για την ολοκλήρωση της Σχολής.  Το 1989 η Σχολή μετονομάστηκε σε «Πάντειο Πανεπιστήμιο Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών».  Από την ίδρυσή του, το Πάντειο Πανεπιστήμιο βασίζεται σε μία φιλοσοφία ευρύτερης ποιότητας που προσβλέπει στις θεμελιώδεις αξίες της προόδου της επιστήμης και της μετάδοσης της γνώσης στο πλαίσιο της παιδαγωγικής διαδικασίας, της ακαδημαϊκής ελευθερίας στη  διδασκαλία και την έρευνα,του σεβασμού της αξιοκρατίας στις διαδικασίες των μελών ΔΕΠ και του προσωπικού, της διαρκούς ανάπτυξης  και εκσυγχρονισμού των παρεχόμενων σπουδών, της συμμετοχής των φοιτητών σε όλες τις διαδικασίες που τους αφορούν.Σιβιτανίδειος Δημόσια Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων, Θεσσαλονίκης 151, Καλλιθέα 176 75

Η Σιβιτανίδειος Δημόσια Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων ιδρύθηκε το 1927 σύμφωνα με την διαθήκη του Βασιλείου Σιβιτανίδη (1921), μέσω της  οποίας η τεράστια περιουσία του περιήλθε στο Ελληνικό κράτος, προκειμένου με τις προσόδους της να ιδρυθεί μια Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων, στο  όνομα του διαθέτη και του αδελφού του Λουίζου, σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα και κυρίως σύμφωνα με την περίφημη Παρισινή Σχολή "Arts et  Metiers". Αρχικά η σχολή, λειτουργούσε με πέντε τμήματα και 200 μαθητές. Μέσα στο πέρασμα του χρόνου και τις αντίστοιχες νομοθετικές  ρυθμίσεις οι οποίες άλλες φορές σηματοδοτούσαν την άνοδο και άλλες φορές την απαξίωση της επαγγελματικής κατάρτισης, φτάνουμε στο 2006 όταν ιδρύονται στην Σ.Δ.Σ.Τ.Ε τέσσερα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ.) και στο 2014 όταν ιδρύεται Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Ε.Κ.)  και Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Επιπέδου ΙΙ (ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. ΙΙ). Σήμερα η Σιβιτανίδειος Δημόσια Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων, μέσα και από το σύστημα  εκπαίδευσης αλλά και την επαγγελματική κατάρτιση που παρέχει, είναι σε θέση να δημιουργεί στελέχη για την αγορά εργασίας σε θέσεις των ειδικοτήτων  που θεραπεύει.Εσπλανάδα Γέφυρα (Αμφιθέα), Λεωφ. Ποσειδώνος 125, Καλλιθέα 176 74

Η Εσπλανάδα είναι μία γέφυρα-πεζόδρομος, μία «πλατεία οδός», η οποία είναι προέκταση του πάρκου που βρίσκεται μέσα στο  Πολιτιστικό Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που συνδέει τον αστικό ιστό της πόλης με την παραλιακή ζώνη και τη θάλασσα, γεφυρώνοντας τη  λεωφόρο Ποσειδώνος (οδό ταχείας κυκλοφορίας). Αρχιτέκτονας της γέφυρας είναι ο Ιταλός διακεκριμένος αρχιτέκτονας Ρέντσο Πιάνο.  H ζώνη της Εσπλανάδας, αποτελεί κομβικό στοιχείο σύνδεσης λειτουργιών, κινήσεων και επιπέδων διασφαλίζοντας την σύνδεση με τη ζώνη του Δέλτα και με το κλειστό γυμναστήριο Tae Kwon Do, τη ζώνη του Beach Volley, την πλατεία Νερού, το Κέντρο Υποδοχής και  Πληροφόρησης και τον Ναυταθλητικό λιμένα.

Πλατεία Νερού, Λεωφόρος Ποσειδώνος, Καλλιθέα

Η πλατεία Νερού είναι ένας ανοιχτός χώρος, ο οποίος βρίσκεται στην ανάμεσα στα γήπεδα Tae Kwon Do και Beach Volley. Η θέση της στην  αθηναϊκή Ριβιέρα αποτελεί βασικό κομμάτι της εικόνας και δημοτικότητά της. Η Πλατεία Νερού είναι γνωστή για τις πολύ σπουδαίες  συναυλίες που έχουν πραγματοποιηθεί εκεί και γενικότερα για τα πολιτιστικά events όπως και τα φεστιβάλ νέων (youth festivals).