Τοπόσημα Δήμου Παλαιού Φαλήρου
Το Παλαιό Φάληρο είναι μια περιποιημένη παραθαλάσσια γειτονιά γύρω από τη Μαρίνα Φλοίσβου, όπου αγκυροβολούν πολυτελείς θαλαμηγοί και φεύγουν καραβάκια για περιηγήσεις. Υπάρχουν διάφορες επιλογές για φαγητό και ποτό δίπλα στη θάλασσα, όπως κομψά, πολυτελή μπαρ, οικογενειακές ψαροταβέρνες και εστιατόρια με ιταλική και βιετναμέζικη κουζίνα. Το Πάρκο Φλοίσβος έχει υπαίθριο κινηματογράφο, τεράστια παιδική χαρά και εντυπωσιακή θέα στο ηλιοβασίλεμα από τον παραθαλάσσιο πεζόδρομο.

Ίδρυμα Ευγενίδου - Πλανητάριο, Συγγρού 387, Παλαιό Φάληρο 175 64
Ο επιτυχημένος επιχειρηματίας και εφοπλιστής Ευγένειος Ευγενίδης ίδρυσε με την διαθήκη του, το 1954 το Ευγενίδειο Ίδρυμα και ανέθεσε την διαχείρισή του στην αδερφή του Μαριάνθη Σίμου. Σκοπός του Ιδρύματος ήταν «νὰ συμβάλη εἰς τὴν ἐκπαίδευσιν νέων ἑλληνικῆς ὑπηκοότητος ἐν τῷ ἐπιστημονικῷ καὶ τεχνικῷ πεδίῳ». Το πρώτο Πλανητάριο στην Ελλάδα δημιουργήθηκε το 1966 και το 2003 ακολούθησε το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο το οποίο αποτελεί ένα από τα καλύτερα και μεγαλύτερα στον κόσμο. Σκοπός του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου είναι η συνεισφορά στην εκπαίδευση των νέων στην Ελλάδα στο τεχνικό και επιστημονικό πεδίο με κύριο άξονα την αστρονομία και την αστροφυσική, αλλά και παράλληλα σε συγγενικές επιστήμες, όπως τη γενική φυσική, τη βιολογία, τη γεωλογία, τη μετεωρολογία και άλλες.

Μαρίνα Φλοίσβου, Παλαιό Φάληρο 175 61
Η Μαρίνα Φλοίσβου βρίσκεται στην ομώνυμη περιοχή. Σε αυτή φιλοξενείται μια πληθώρα ιδιωτικών σκαφών. Το πλήθος εστιατορίων και καφέ που υπάρχουν στην περιοχή είναι πόλος έλξης για τους κατοίκους του λεκανοπεδίου. Στη μαρίνα υπάρχει επίσης πάρκο αναψυχής, ο Ναυτικός Όμιλος Παλαιού Φαλήρου.

Πλωτό Ναυτικό Μουσείο Θωρηκτό Γ. Αβέρωφ, Άλσος Ελληνικής Ναυτικής Παράδοσης Παλαιό Φάληρο 175 10
Το θωρηκτό Αβέρωφ αποτελεί πλοίο - σύμβολο υψίστης σημασίας για την Ελλάδα και την ιστορία της. Ναυπηγήθηκε το 1907 στα ναυπηγεία του Ορλάντο στο Λιβόρνο της Ιταλίας και εντάχθηκε στο Βασιλικό Ναυτικό. Πρόκειται για ένα θωρακισμένο καταδρομικό (και όχι θωρηκτό) μοναδικό στο είδος του παγκοσμίως. Πρωταγωνίστησε στα σημαντικότερα γεγονότα του έθνους όπως στους Α’ Βαλκανικούς Πολέμους, στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, στη Μικρασιατική Εκστρατεία, στο Δεύτερο παγκόσμιο Πόλεμο και στην Απελευθέρωση του 1944. Το 1984 με πρωτοβουλία του Πολεμικού Ναυτικού το Αβέρωφ μετατράπηκε σε πλωτό μουσείο και βρίσκεται στο Φάληρο μέχρι και σήμερα.

Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών/Πύργος Δεσπόζιτου-Κουλούρα, Λεωφόρος Ποσειδώνος 14 & Τρίτωνος, 175 61
Το Μουσείο Παιχνιδιών Μπενάκη στεγάζεται στον υπέροχο Πύργο Κουλούρα στην περιοχή του Τροκαντερό (κληροδότημα της Βέρας Κουλούρα) και άνοιξε τις πύλες του στο κοινό το 2017. Το Μουσείο κατέχει στην συλλογή του, εκτός από συλλογή της Μαρίας Αργυριάδη το 1922 που αποτελεί τον πυρήνα, παιχνίδια της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού (ευρωπαϊκά, γιαπωνέζικα και κινεζικά) ανεξάρτητα από την ηλικία, καθώς και μεγάλη συλλογή βιβλίων -μελετών που αφορούν το Παιδί και το Παιχνίδι, αρχειακό υλικό, φωτογραφίες, στοιχεία για Έλληνες κατασκευαστές παιχνιδιών, 3.000 βιβλία παιδικής λογοτεχνίας και εκπαίδευσης, κ.ά.

Πάρκο Φλοίσβου, Λεωφόρος Ποσειδώνος Παλαιό Φάληρο, Αθήνα 175 61
Το Πάρκο Φλοίσβου βρίσκεται επί της λεωφόρου Ποσειδώνος και ανάμεσα στον Φλοίσβο και στην Μαρίνα. Αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παιδότοπους των Βαλκανίων. Τοποθετημένο δίπλα στην θάλασσα αλλά και άμεσα προσβάσιμο, το πάρκο είναι σημείο συνάντησης και αναψυχής για όλες τις ηλικίες, αφού περιλαμβάνει καφέ, εστιατόριο και τον Βοτανόκηπο του Φαλήρου ο οποίος θα έπρεπε συνδυάζει τα διάφορα είδη φύτευσης με τις ιδιαίτερες κλιματικές συνθήκες της παραθαλάσσιας ζώνης.

Έδεμ- Μπάτης Παραλία, Τερψιχόρης και Αρτέμιδος 51, Παλαιό Φάληρο 175 62
Οι παραλίες Έδεμ και Μπάτης είναι δύο γειτονικές οργανωμένες παραλίες στον παραλιακό τομέα των νοτίων προαστίων, με άμμο και ρηχά νερά, οι οποίες προσφέρονται για βόλτα και καφέ. Και οι δύο είναι εύκολα προσβάσιμες και αποτελούν πόλο έλξης στους κατοίκους της πόλης, ενώ συχνά διοργανώνονται σε αυτές αθλητικοί διαγωνισμοί. Τις παραλίες, τις επισκέπτονταν οι Αθηναίοι από τα παλιά χρόνια λόγω των καθαρών νερών. Το 1937 στον Μπάτη υπήρχαν λουτρικές εγκαταστάσεις (Φαληρικά Λουτρά) ενώ δίπλα σε αυτές μετά τα βράχια ήταν τα λουτρά του ρέματος της Πικροδάφνης ( Έδεμ) και η σημερινή ταβέρνα Έδεμ. Στη άλλη πλευρά της παραλίας του Μπάτη υπήρχε το κέντρο νυχτερινής διασκέδασης Catina το οποίο μάλλον κάηκε και στη συνέχεια έκλεισε και κατεδαφίστηκε το διάστημα 1977-1980.
Κοίμησις Θεοτόκου (Παναγίτσα), Αχιλλέως 30, 17562 Π. Φάληρο
Ο πρώτος ξύλινος ναός ανυψώθηκε το 1923 από πρόσφυγες της Σμύρνης στις οδούς Πλούτωνος και Λευκωσίας αλλά καταστράφηκε. Η οικιστική ανάπτυξη της περιοχής οδήγησε σε αναζήτηση οικοπέδου. Ο χώρος τελικά βρέθηκε στην πλατεία των Τριών Πύργων ξεκίνησε η ανέγερση του ναού το 1951 για να παραδοθεί το 1955 στους πιστούς. Ο ναός αντιγράφει το πρότυπο της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Την ιστόρηση του ναού έκανε ο διακεκριμένος αγιογράφος Κ. Αρτέμης με τους Ι. Καρούσο και Κ. Πανταζή. Η τελετή των Εγκαινίων πραγματοποιήθηκε αρκετά χρόνια αργότερα, στις 26 Νοεμβρίου 1978, από τον μακαριστό πρώτο Μητροπολίτη Νέας Σμύρνης Χρυσόστομο. Ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Νέας Σμύρνης και βρίσκεται στο Παλαιό Φάληρο. Παράλληλα στη θέση του πρώτου ξύλινου Ναού, που κάηκε το 1969, ανάμεσα σε πολυόροφες οικοδομές, χτίστηκε το 1972 με τις χορηγίες των πιστών του Π. Φαλήρου ο ομώνυμος ναΐσκος Παρεκκλήσιο ή Μικρή “Παναγίτσα“.

Ολυμπιακό Γήπεδο Χειροσφαίρισης και Ταεκβοντό Φαλήρου
Το γήπεδο Χειροσφαίρισης και Ταεκβοντό Φαλήρου βρίσκεται στο Ολυμπιακό Συγκρότημα Φαλήρου και ανήκει στη γενιά των κτιρίων που ανοικοδομήθηκαν, για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων 2004. Το γήπεδο είναι γνωστό με το ψευδώνυμο “μικρό Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ)” προφανώς για την κυρτή στέγη του αλλά και τη χωροθέτησή του στην απέναντι άκρη του Φαληρικού Όρμου. Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες η χρήση του άλλαξε και διατίθεται για να φιλοξενεί συναυλίες (π.χ. Tiesto, MAD Video Music Awards, The Prodige, κ.ά.), καλλιτεχνικές εκδηλώσεις (Holiday on Ice, Disney on Ice) και διεθνείς εκθέσεις (π.χ. Art Athina).

Πολιτιστικό Κέντρο/Πινακοθήκη ΦΛΟΙΣΒΟΣ, Αιόλου 6 Παλαιό Φάληρο 175 61
Το ιστορικό διατηρητέο κτίριο του ΦΛΟΙΣΒΟΥ είναι ένα από τα πιο γνωστά και παλαιότερα κτίρια του Φαλήρου ίσως και ολόκληρης της παραλιακής. Πιθανολογείται ότι χτίστηκε γύρω στο 1870 - 1885, αλλά περιήλθε στην κατοχή του Δήμου Παλαιού Φαλήρου τον Σεπτέμβριο του 2005 μετά από σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Αν και οι χρήσεις του ποικίλαν μέσα στο χρόνο (από "κοσμικόν κέντρον" σε "LUNA PARK PLATON" και σε εστιατόριο/ club καφέ “Θέατρο - Φλοίσβος”) σήμερα η χρήση του περιορίζεται αυστηρά σε εκθεσιακό χώρο του πολιτιστικού κέντρου καθώς σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας “αποτελεί σύμβολο και σήμα κατατεθέν του Παλαιού Φαλήρου” ενώ χαρακτηρίζεται “μνημείο που ανήκει στην ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής”. Πρέπει να είναι από τα ελάχιστα "στρογγυλά" κτίρια της εποχής του το οποίο έχει υποστεί σοβαρές αλλοιώσεις στο ύφος και στον χαρακτήρα του. Έτσι, τα κιγκλιδώματα που σώζονται σήμερα, είναι από την πρώτη παρέμβαση, τα ανοίγματα επίσης αλλοιώθηκαν ώς προς το πλήθος και το σχήμα τους, η νότια "στρογγυλή" βεράντα υπήρχε μόνο στο ισόγειο και όχι στον πρώτο όροφο.

Μεσοπολεμικόν ξενοδοχείον ο Ερύμανθος εν Παλαιώ Φαλήρω, Λεωφ. Μωραΐτη, Παλαιό Φάληρο 175 64
Το ξενοδοχείο Ερύμανθος πήρε το όνομά του από το όρος Ερύμανθος στην βόρεια Πελοπόννησο το οποίο συνδέεται με την εξόντωση του Ερυμάνθιου κάπρου από τον Ηρακλή. Χτίστηκε γύρω στο 1920, είναι χαρακτηριστικό της μεσοπολεμικής αρχιτεκτονικής και αποτελούσε ένα από τα δημοφιλέστερα ξενοδοχεία της περιοχής. Το κτίριο δεν εγκαταλείφθηκε, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι σε καλή κατάσταση. Όταν σταμάτησε να λειτουργεί ως ξενοδοχείο, φιλοξενήθηκε εκεί για αρκετά χρόνια το ΙΒ Αστυνομικό Τμήμα και αργότερα τα Goody’s.

Καλωδιακό Ατμόπλοιο Θαλής ο Μιλήσιος, Τροκαντερό
Ο "Θαλής ο Μιλήσιος" είναι ένα ειδικά σχεδιασμένο καλωδιακό ατμόπλοιο δηλαδή πλοίο ειδικού σκοπού για την πόντιση καλωδίων. Είναι το παλαιότερο καλωδιακό πλοίο στον κόσμο που λειτουργεί με τις αρχικές του ατμομηχανές. Ναυπηγήθηκε το 1909 στις Η.Π.Α. με το αρχικό όνομα “JOSEPH HENRY”, δωρήθηκε στην Ελλάδα το 1940 και χρησιμοποιήθηκε από τον Ο.Τ.Ε. για την στήριξη του τηλεπικοινωνιακού δικτύου στα ελληνικά νησιά. Για περισσότερο από 40 χρόνια πόντισε 140 νέα καλώδια και εξετέλεσε επισκευές σε περισσότερες από 630 γραμμές παλαιότερων καλωδίων. Σήμερα λειτουργεί ως πλωτό μουσείο. Το αμπάρι του πλοίου διαμορφώθηκε κατάλληλα για να φιλοξενεί εκθέσεις, συνέδρια και εκδηλώσεις με ναυτικό θέμα. Τα διαμερίσματα, η γέφυρα και το μηχανοστάσιο του διατηρούνται όπως ακριβώς ήταν το 1909, που το πλοίο ναυπηγήθηκε.

ΔΕΛΤΑ ΦΑΛΗΡΟΥ - Ανασκαφές, Παλαιό Φάληρο 175 64
Το νεκροταφείο στο Φαληρικό Δέλτα, που ανασκάπτεται εδώ και αρκετά χρόνια έχει δώσει πάρα πολλά παράξενα και σημαντικά ευρήματα καλύπτοντας μια περίοδο χρήσης από τον ύστερο 8ο έως τον πρώιμο 5ο αιώνα π.Χ. Στην περιοχή έχουν βρεθεί λακκοειδείς ταφές και εγχυτρισμοί, δηλαδή ταφές βρεφών και νηπίων μέσα σε αγγεία και ταφικές πυρές, κιβωτιόσχημοι τάφοι και ταφές ζώων. Τον Μάρτιο του 2016 εντοπίστηκε πολυάνδριο «Δεσμωτών» των αρχαϊκών χρόνων. Πρόκειται για ομαδική ταφή 79 ανθρώπινων σκελετών, αλυσοδεμένων μεταξύ τους στους καρπούς. Η κατάσταση των ευρημάτων επέτρεψε στους αρχαιολόγους πιο ακριβή εκτίμηση κάνοντας λόγο για αποτυμπανισμό δηλαδή, για σταύρωση κατά κάποιον τρόπο. Οι αρχαιολόγοι της ανασκαφής επισήμαναν τη σύνδεση των ευρημάτων τους με παρόμοια αποκάλυψη που είχε γίνει το 1923, όταν ο Α. Κεραμόπουλος βρήκε πολυάνδριο 17 ατόμων. Κατά τον Κεραμόπουλο, επρόκειτο για πειρατές που επέδραμαν στις αττικές ακτές. Οι ανασκαφές στην περιοχή συνεχίζονται μέχρι σήμερα από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
